Midwinter

Op woensdag 21 december vieren we Midwinter, de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Het Winterseizoen is dan ook echt begonnen. De winter is een magisch seizoen, letterlijk en figuurlijk. Vanaf de kortste dag van het jaar is er een tijd van stilstand en verdieping. Tijd voor bezinning en rust.

Zo is de komende Kerstvakantie niet alleen praktisch en gericht op de feestdagen, maar gebaseerd op de magische dagen na Midwinter, de Yule-periode, wanneer de zon letterlijk even stil staat voordat hij weer in kracht toeneemt.

Midwinter wordt ook wel wintersolstitium genoemd. Solstitium is het Latijnse woord voor Zonnestilstand. Zowel de Germanen als de Romeinen kenden een twaalf of dertien daags Midwinterfeest. De tijd dat de zon nodig had om in kracht toe te nemen om zo te winnen van het donker. De zon werd gedurende deze dagen aangemoedigd door middel van het aansteken van vuren. Dit ritueel zie je nog terug in de lichtjes in onze Kerstbomen. Traditioneel blijft de Kerstboom met zijn lichtjes staan tot Driekoningen om vervolgens verbrand te worden.

Je zou kunnen zeggen dat Midwinter verbonden is met Kerst, maar eigenlijk is het andersom: Kerst is verbonden (ontstaan uit) met Midwinter/Yule. Veel oude rituelen van Midwinter zie je terug in onze huidige feesten en activiteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar.

Met Midwinter staan we even stil bij de essentie van het leven. We keren terug naar binnen, zoeken binnenhuis de warmte op en laten het donker toe. Stil staan bij het moment dat alles er mag zijn, dat licht en donker bij elkaar horen, zonder het een kan het ander niet bestaan. Een mooie tijd om eens extra stil te staan bij jouw oorsprong, bij jouw wensen, bij jouw leven. Los van jouw opvoeding, kennis en ervaringen. Ga dieper, volg je gevoel en kom tot jouw kern. Daar waar kracht, hoop en vertrouwen op jou liggen te wachten, om zo vol goede moed het nieuwe jaar in te stappen.

Steek morgen je eerste kaars aan van je Yule Log en/of leg je dromendagboek voor die nacht klaar.